Srbsko chce pre krajanov v Kosove vlastný štát

20.12.2012 Celý región

Belehrad 20. decembra (TASR) - Srbsko chce pre svojich krajanov v Kosove vytvoriť akýsi vlastný štát. Podrobnosti k tomu obsahuje tajný plán, ktorý najvyšší štátni a vládni predstavitelia balkánskej krajiny predložili krajinám Európskej únie i Spojeným štátom. S touto informáciou prišlo dnešné vydanie srbských novín Blic. Podľa rovnakého zdroja by kosovskí Srbi mali disponovať vlastnou vládou, národnou vlajkou, hymnou a znakom.

Návrh Belehradu predpokladá demilitarizáciu niekdajšej srbskej provincie, ktorá pred piatimi rokmi vyhlásila jednostranne nezávislosť. Bezpečnostné záruky by za Európsku úniu malo prevziať mnohonárodné zoskupenie Eurocorps, ako aj srbská a albánska armáda. Srbská pravoslávna cirkev by mala mať v Kosove postavenie podobné talianskej katolíckej cirkvi vo vzťahu k Vatikánu.

Kosovský premiér Hashim Thaci plán už v stredu odmietol s tým, že želanie je v tomto prípade otcom myšlienky. Je to jeden z mnohých pokusov Belehradu opätovne opanovať Kosovo, dodal.

Nemecký minister obrany navštívil krajanov-vojakov, členov KFOR v Kosove


Nemecký minister obrany Thomas de Maiziere, ktorý dnes navštívil príslušníkov nemeckého kontingentu KFOR v Kosove, využil príležitosť, aby vyzval Srbsko a Kosovo na konštruktívnu realizáciu kompromisu pri zabezpečovaní vzájomnej hranice. Zároveň konštatoval, že to je skúška spoľahlivosti oboch partnerov. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.

Podľa rovnakého zdroja sa Maiziere vyjadril, že situácia v regióne zostáva celkovo nezmenená a stabilná, avšak opiera sa o krehký, ľahko narušiteľný základ. KFOR sa však aj naďalej bude usilovať zabrániť tomu, aby došlo k narúšaniu politického procesu z politických alebo kriminálnych motívov.
 

Vyberte región